17 Mart 2015 Salı

VERTEBRA - OMUR KEMİĞİNİNİN YAPISI VE GÖREVLERİ


 
                            VERTEBRA (OMUR KEMİĞİNİN GENEL YAPISI)

Omurga boyun, sırt, bel, ve kuyruk sokumu dediğimiz ve her bölgenin kendine özel yapısı ile şekillenmiş vertebraların birleşiminden oluşmaktadır.

Omurga yapısı farklı olsa bile vertebraların genel özellikleri aynıdır.



OMURGA YAPISI


      Vertebramız önde büyük bir gövdeden oluşmaktadır. Bu kısım hem yük aktarmak adına hemde disklerin yerleşimi adına önem arz etmektedir. Omurga Gövdesi tüm omurganın ana sütunu gibi baştan aldığı yükü aşağıya doğru aktararak dik durmamızda ve iç organ yapısını korumaktadır.

      Gövdeden sonra merkezi sinir kanalını çevreleyen bir O harfi gibi yapı oluşturan kemik çerçeve, beyinden gelen merkezi sinirin korunması ve bu sinirin vücudumuzda organ ve uzuvlara yayılması için çok önemli bir kanal oluşturmaktadır.
       Özellikle bu kemik yayların alt ve üst kısmında meydana gelen çıkıntılar birleşerek spinal sinir dediğimiz yapılar için önemli bir kanal oluşturmaktadır.

      Daha sonra yanlarda ve arkada dikenimsi olan çıkıntılar; omurgayı koruyan ligament dediğimiz bağ yapıların, hareketimizi sağlayan kas yapılarımızın önemli bir destek noktasıdır.
Yan çıkıntılar sırt bölgesinde aynı zamanda kaburgalar ile beraber eklemleşerek vücut için göğüs kafesini oluşturmaktadır.

       Omurgaların üst ve alt yüzlerinde birbirleriyle eklemleşmeyi sağlayan eklem yapılara da faset eklem diyoruz. Bu eklemler hareketli omurları birbirine bağlar, aynı zamanda tüm gövdenin ve boynumuzun hareket etmesine olanak sağlar. Omurga hareketi küçük eklemlerin birleşmesiyle oluşmuş harika bir biyomekanik düzendir

Resim yukarıda bahsettiğimiz yapıların bütünlüğünü göstermektedir
 
FİZYOTERAPİST
HÜSEYİN İMAMOĞLU
05061155999
 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder